Een goede voorbereiding is het halve werk

HooVos weet als geen ander dat adequate bouwkundige brandpreventie begint met het uitzetten van de grote lijnen. De daadwerkelijke mate van brandveiligheid zit uiteindelijk in de details. Elk bouwproduct, tot aan de kit toe, moet geschikt zijn voor brandwerende toepassing. Als het gaat om veiligheid is zorgvuldig werken een absolute voorwaarde. HooVos werkt met een hechte groep medewerkers. Vakmensen met ervaring en de juiste mentaliteit.

Bouwkundige brandpreventies

Houd een brand beheersbaar

HooVos en het belang van goed brandwerend afdichten bij compartimentering

Wellicht heeft u in het kader van brandveilige gebouwen wel eens gehoord van de ‘BIO’-maatregel? BIO staat voor bouwkundige, installatietechnische en organisatorische maatregelen. Als aannemer bent u  verantwoordelijk voor de uitvoering van de bouwkundige brandveilige maatregelen. Dit zijn maatregelen die niet opvallen in een gebouw maar wel bijdragen tot het verhinderen of beperken van uitbreiding van brand. Dit noemen we de passieve brandwerendheid van een gebouw (niet actief, zoals bijvoorbeeld een sprinklerinstallatie die pas in werking treedt bij een brand) en kan uitstekend door HooVos worden aangelegd. Een voorbeeld van een bouwkundige brandveilige maatregel is de compartimentering van een gebouw.

De functie van brandcompartimentering

Bij brandcompartimentering wordt een gebouw verdeeld in 1 of meerdere brandwerende compartimenten. Als aannemer moet je aan kunnen tonen dat de compartimentering klopt en dat de gevel, scheidingswanden en vloeren voldoen aan de gestelde WBDBO-eis. Deze WBDBO-eis (Weerstand tegen BrandDoorslag en BrandOverslag) staat in het Bouwbesluit en kan 30, 60, 90 of 120 minuten zijn, afhankelijk van het type gebouw en de functie ervan. Het is vervolgens heel belangrijk dat de voegen en doorvoeren in die brandscheidende wand of vloer op de juiste manier brandwerend zijn afgedicht. Door te compartimenteren wordt niet alleen voorkomen dat de brandhaard zich kan verspreiden, ook rook en vaak giftige gassen kunnen niet naar aangrenzende ruimten trekken. De brand blijft dus beperkt en beheersbaar. Daarnaast zorgt compartimentering voor een veilige vluchtroute.

Bouwkundige brandpreventies in de praktijk

Brandwerend afdichten door HooVos

Wanneer brandcompartimenten niet goed brandwerend worden afgedicht, is de brandvertragende werking ervan in gevaar. Dat levert niet alleen onveilige situaties of slachtoffers op, ook de gebouweigenaar en de aannemer zullen de verzekeraar moeten overtuigen dat de brandbeveiliging op orde was, dit loopt vaak uit op juridisch getouwtrek. Vaak lopen er technische installaties (kunststof buizen, metaalleidingen, datakabels, luchtkanalen) door de brandscheidingen heen, bijvoorbeeld de brandwerende schachtwand. Als deze niet op juiste wijze brandwerend zijn afgedicht, kan de brand (vlammen, rook en hitte) zich door de voegen en doorvoeren verspreiden. Daarom is het belangrijk een passende brandwerende oplossing aan te brengen voor een goede brandwerendheid. HooVos heeft royale ervaring in brandwerende afdichtingen.

Fouten op de bouw

Passieve brandwerendheid staat op een doorsnee bouw vaak. Vaak komt men daar pas in een (te) laat stadium aan toe: “Oh ja, de installaties zijn geplaatst, nu moeten we ook gaan afdichten”. Of er is sprake van foute toepassingen van brandwerende producten.  Hoe kan je dan op een adequate manier in die wand brandwerend afdichten als de wand niet voldoet? Dat kan dus niet. Als een aannemer HooVos direct in het opdracht- en ontwerpstadium zou raadplegen, zou dat de uitvoering van de brandveiligheid enorm verbeteren.

HooVos denkt graag met u mee!

Zij gingen u voor

Maak kennis met onze medewerkers

Gerwin Hoogendoorn

Arjan van Voskuilen

Geert Musch

Technisch commercieel medewerker

Rick van Ree

Werkvoorbereider

Marianne Salari – Van Barneveld

Verkoopadviseur

Robert van Boggelen

Projectcoördinator

Ernst de Rhoter

Projectcoördinator

Dennis van Rooijen

Planner & calculator

Ester Lammers

Planner

Marja Oosterlee

Controller

Maak een afspraak